X
Menu
X

Színházunk

GYŐR ÚJ SZÍNHÁZA

GÁTI OSZKÁR VEZETÉSÉVEL

A győri Kossuth Lajos utca 24. szám alatt található, egykori zsidó menház épületének jobb szárnyában kapott helyet a Menház Színpad. Az épület felújítását és többfunkciós kulturális központtá alakítását a tulajdonos Győri Zsidó Hitközség 2012-ben, az Öt Templom Fesztivált szervező Karzat Színház Nonprofit Kft.-vel együttműködve kezdte el és folytatja. A felújítás legújabb állomásaként a Menház jobb szárnyában pódium kamaraterem került kialakításra, ahol Gáti Oszkár Jászai-díjas színművész művészeti vezetésével indul el a Menház Színpad programja.
 
A nyolcvan férőhelyes nézőtérből és 15 négyzetméteres színpadból álló színházterem a hozzá tartozó helyiségekkel minden igényében megfelel 2-3 fős produkciók befogadására. A tervek szerint a májusi 16 előadást még újabbak is követik.

EGY KIS TÖRTÉNELEM...

1913

A prosperáló Győri Zsidó Hitközség közössége szegény és beteg tagjai javára egy menház és tápintézet építését határozta el. A 20. század világégéseiben megfogyatkozott győri zsidóság a menház épületét nem tudta megtartani, és hetven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy nagyakaratú elődeink szándéka szerint ez az épület megint a közösség javát szolgálhassa.

2012

A Kossuth utcai Menház újra a Győri Zsidó Hitközség tulajdona. A visszavásárláshoz erőt és támogatást adott az Öt Templom Fesztivál jelenléte, az a tudat, hogy ebben az utcában helye és feladata van minden, a kultúrák és vallások megismerését és párbeszédét szolgáló gondolatnak és kezdeményezésnek. Abban az évben, az Öt Templom Fesztivál műsorfüzetében örömmel tudósítottunk terveinkről, és nyitottuk meg az akkor még romos épületet, hogy a fesztivál és annak gondolatisága otthonra találhasson a falak között: „Száz év elteltével megnyílik az elhagyott épület ajtaja, hogy a jövőben menedéke lehessen az újvárosi hagyománynak, az itt élő különböző kulturális és vallási közösségek kézfogásának. Menháza a hitnek, a szeretetnek és a kölcsönös tiszteletnek.”

2014

Ez év nyarán megnyitottuk állandó Zsidó Helytörténeti Kiállításunkat, amely a fesztivál ideje alatt is látogatható. A fesztivál nyitónapján debütált a Menház Színpad, Gáti Oszkár művészeti vezetésével. 

"HA KAPHATNÉK TÍZ PERCET A SORSTÓL, HOGY TALÁLKOZZAM AZOKKAL, AKIK AZ ÉPÜLETET SZÁZ ÉVVEL EZELŐTT FELÉPÍTETTÉK, MEGMUTATNÁM NEKIK, HOGY A KOSSUTH UTCA 24. MEGÚJULT HOMLOKZATÁRA ÚJRA FELKERÜLT A MENHÁZ FELIRAT." 

Villányi Tibor – a Győri Zsidó Hitközség elnöke

MECÉNÁSAINK,

avagy kinek-kinek ízlése szerint:patrónus, védnök, segítő, szponzor, támogató, adományozó, mentor, pártfogó, oltalmazó, jóakaró, örökbefogadó, védőszent…

TUDOM,

hogy nincs élet víz és levegő nélkül..

HISZEM,

hogy nincs kultúra, művészet, színház, MENHÁZ SZÍNPAD mecénások nélkül.
 
A belőlük fakadó szeretet, együttérzés, szolidaritás, értékteremtés, tudásvágy tette lehetővé, hogy GYŐR gazdagabb lett egy közösségi térrel,  ahol a látogatók katartikus élményhez juthatnak egy spirituális utazás során.

KÖSZÖNÖM!

Angel DentiArt Klinika

Aquacomet Kft.

Bogisich Ferenc

Borháló Győr

Centrál Színház

CSAPÓ Bútorszövet Szaküzlet

Dent Art Klinik Fogászati és Implantológiai Centrum

ÉVA Virágbolt Klastrom

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Hajnal-Hús Kft.

Hatos és Társa Nyelviskola

Dr. Héczey András

Jászai Mari Színház, Tatabánya

Kiss Ferenc – ArtPortal

Klastrom Hotel

Kollár István – www.KIMG.hu

K&H Bank Zrt.

Luminis PLS

Nemzeti Színház

Nordland Kft. – Mikóczi Tamás

PALATIA Nyomda

Pelyhe és Társa Kft.

Petőfi Színház, Sopron

ProMinent Magyarország Kft.

Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt.

Rába Hotel

Reag Invest Kft.

Dr. Rechnitzer János

SÁBA Lakberendezés

SPINÓZA – Sándor Anna

Szakács István

Széchenyi István Egyetem Gazdaságtudományi Kar

...és még néhány győri polgár

VENDÉGKÖNYV

 

Egy hozzászólás a következő oldalon: “Színházunk

Fürész Kata hozzászólása:

Tisztelt Művész úr!
Szerelmese vagyok a színháznak, egy csodának tartom azokat az estéket, amiket színházban tölthetek. Imádom a művészeket, akik lehetővé teszik számomra, hogy részese legyek ennek a csodának.
Amíg Ön a színpadon volt, rajongója voltam, kellemes hangja, játéka mindig megmelengette a szívemet. Tudom, hogy nagyon jó kézbe került ez a színház,hiszen Gáti Oszkárt egy olyan művésznek ismertem meg, aki szívét lelkét kitette a színpadon minden szerepében, hogy a közönség jól érezze magát.
Nem lesz ez most sem másként, szervezőként, a színpad előtt ülve .
Hallottam a színház “létrehozásáról”, de még nem vettem részt előadáson. Most, hogy már ismerhetem a műsornaptárat, tudom, hogy hamarosan nézője leszek.
Drága Művész úr, köszönöm, hogy művészi tevékenységét így folytatja, nagyon sok színházat szerető legnagyobb örömére.
Munkájához jó egészséget, sok sikert kívánok Fürész Kata

Vélemény, hozzászólás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.