X
Menu
X

Sohonyai Attila – Férfiversek | Sohonyai Attila, Stohl András

Sohonyai Attila – Férfiversek | Sohonyai Attila, Stohl András

Online jegyvásárlás
Az érdeklődők a kortárs költő 3. kötetét ismerhetik meg, amelynek címe: Férfiversek. Sohonyai Attila  elmondta, a mű egyaránt szól a nőknek és a férfiaknak.

„Úgy gondolom, manapság a kapcsolatok minősége nagyon silánnyá avanzsálódott: sok férfi nem tudja, hogyan kellene viszonyulnia egy nőhöz, de ez fordítva is igaz” 

Megvan a 21. század Petőfije? – interjú Sohonyai Attilával

„Vers nélkül lehet élni, csak minek? A vers tulajdonképpen egy játék. Játék a szavakkal, és bármilyen út vagy mód, amely eljuttatja, közelebb viszi a költészetet az emberekhez napjainkban, az dicséretes és támogatandó!” – vallja Kőszegi Ákos színpadi- és szinkronszínész, aki csatlakozott egy igen érdekes kezdeményezéshez: Sohonyai Attila, a jelenleg legolvasottabb kortárs magyar költő verseit mondta fel a Hangos kötet című lemezre. Interjúnkban Sohonyai Attilával beszélgettünk a Kőszegi Ákossal közös munkáról, ihletforrásokról, a versek befogadásának vetületeiről, valamint a líra 21. századi létjogosultságáról.

– Az ember már kocsiban ülve, vagy akár házimunka közben is verseket hallgathat, vagyis nem kell a fotelhez szegeződnie, amikor egy kötetet olvasni szeretne. Honnan jött az ötlet, hogy műveidet hangoskötet formájában jelentesd meg?

– Elsődleges célom volt, hogy verseimet eljuttassam a verskedvelőkhöz, közelebb hozva ezzel az irodalmat a ma emberéhez, s azokhoz, akiknek rohanó világunkban nincs ideje leülni egy kényelmes fotelbe.

– Több kötetedből is került a korongra poéma.

– Valóban. Több mint tíz éve foglalkozom költészettel, így volt miből válogatnom, de olyan vers is található a Hangos kötetben, amely még kötet formájában nem jelent meg, s talán csak két év múlva fog. Ihletet ritkán merítek a saját életemből, a különböző élethelyzetek ihletnek meg. A költő mindig igyekszik valamiféle pluszt adni az olvasóknak, én most jelen esetben a hallgatóknak. Nem célom, hogy a verseimmel megváltsam a világot – a befogadóra bízom a versekben megfogalmazott gondolataim interpretálását.

– Az ihlet, feltételezem, nem mindig jön csettintésre.

– Nem, de ha valami megfog, megragad, akkor egyből leírom, vagyis ha ihlet van, az alkotói folyamat már megy magától.

– Nézzük a befogadói oldalt! Hogy látod, mennyire fogékony a ma embere a líra iránt? Vagy tényleg igaz, hogy egy költő csak a halála után lesz igazán ismert és elismert?

– Sokáig szeretnék még élni, szóval remélem nem mostanában fog erről kiderülni az igazság számomra (nevet). Megfigyelésem szerint egyre kevesebben érdeklődnek a költészet iránt, azonban minden kor más, a trendek folyamatosan változnak, de ha alkalmazkodunk ehhez, ha nyitottak vagyunk az új dolgokra, fel lehet venni a ritmust, az érdeklődés pedig nem lanyhul.

– A Hangos kötetben verseidet Kőszegi Ákos tolmácsolásában hallhatjuk. Hogyan keresztezték egymást útjaitok, hogyan jött az ötlet, hogy hazánk egyik legismertebb szinkronhangját kérd fel a feladatra?

– Egy jótékonysági esemény volt az első közös együttműködésünk, ott alakult ki közöttünk a kölcsönös szimpátia, később pedig megkerestem Ákost az ötletemmel. Igent mondott rá, s ezt követően már egyértelmű volt, hogy közös cél vezérel bennünket.

– Ő a következőképpen fogalmazott veled kapcsolatban: „Attilával nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, nem tartott sokáig az egymásra hangolódás.”

– Valóban így volt! Ákos ráadásul mindenben segített, teljes vállszélességgel állt mellettem.

– Verseidet olvasva az az érzésem, hogy jelentős részüknek központi motívuma a szerelem.

– Így van! Az ember életében az egyik legfontosabb és legcsodálatosabb érzés a szerelem. Sokszor egy-egy ebből adódó megélt vagy akár külső behatásból származó pillanat elég ahhoz, hogy kihozza belőlem ezeket az érzéseket.

– Személyes kedvencem tőled a Várva rád című költeményed. Amikor olvasom vagy hallgatom, rögtön A gyertyák csonkig égnek című, szuggesztív erejű regény jut eszembe. Márai világa mennyire áll közel a szívedhez?

– Érdekes, hogy épp őt hoztad fel – Márai volt az egyik kedvenc íróm! Örülök, hogy az ő művére asszociálsz, mikor a versem olvasod, tudod, a költészet többek között pont attól csodálatos, hogy egyazon műről mindenki másképp beszél és gondolkodik.

– Túlzásnak érzed, ha azt mondom, hogy te vagy a 21. század Petőfije?

– Jól esik ezt hallani, bár én személy szerint nem foglalok állást se pro, se kontra.