X
Menu
X

MARIANNA SALZMANN: ANYÁM MONDTA

MARIANNA SALZMANN: ANYÁM MONDTA

Az Anyám mondta egy család nőtagjainak három generációját, konfliktusaikat és összefonódásukat mutatja be. A fiatal Rahel tanulmányait New Yorkban végzi, a nagymama túlélte a koncentrációs tábor, és az NDK-ban lett később meggyőződéses kommunista, Rahel édesanyja, Clara pedig sem a judaizmussal, sem a sikertelen kommunista kísérlettel nem tud azonosulni. Ő már igazi német.
Nők férfiak nélkül, szembenézés a múlt szenvedéseivel és a szülők-nagyszülők hibáival, rossz döntéseivel. Egy remek humorral fűszerezett, igazán európai családi és társadalmi dráma a 21. század történelmi díszletei között.

„Egy zsidó elmegy a pszichológusához.

– Hogyan telt a hétvége? — kérdezi a pszichológus.

– Ó köszönöm, nagyon jól, tényleg nagyon jól. Bár azt hiszem, volt egy freudi elszólásom.

– Hadd segítsek, mi történt? — Így a pszichológus.

– Hát, éppen együtt vacsorázott az egész család.

– Mindenki ott ült az asztalnál…

– Igen.

– Mindenkinek jó kedve volt, igazából nekem is, de amikor meg akartam sózni a levest, és meg akartam kérni az anyámat, hogy adja oda a sót….

– Igeeeen? — kérdezi a pszichológus.

– Hát, igazából azt akartam mondani, hogy anya, ideadnád a sót, légy szíves?

– És ehelyett mit mondott?

– Anya, az Isten verjen meg, tönkretetted az életem.”

 

“A mélyben húzódó problémák megmutatása ellenére az előadás humorral beszéli el a nők drámáját, amely a zsidósághoz való viszonyon kívül egy el nem hanyagolható társadalmi jelenségről is szól: a férfiak nélkül működő családról. Így a Mamelosn* akár női sorstörténetnek is nevezhető, amely egyszerre beszéli el generációk élethelyzetét és három nagyon komplex női karakter történetét.” – akibic.hu

“A Mamelosn kortárs német írónő épkézláb darabja egy háromgenerációs német zsidó famíliáról, annak női vonaláról. Borgula András csodálatos családot teremtett hosszúfejű, hosszúkarú, hosszúlábú nőkből: Kiss Mari a nagymama, Kerekes Viktória a mama, Huzella Júlia a lány. Mind jók. (Kerekes Viktória milyen szépen tud sebzett lenni!) Teljes értékű előadás. Volt a végén egy pillanata, amikor a nagymama halála után a mama elénekelte németül az Internacionálét, az engem vasmarokkal ragadott torkon. Szerencsére jött még egy jelenet, hogy összeszedhessem magamat a villanygyújtásig. Én ugyanis adósa maradtam apukámnak az Internacionáléval a temetésén, pedig tudom, hogy járt volna neki.” – Stuber Andrea