X
Menu
X

PARTI NAGY LAJOS EST

galeria_eloadas_059galeria_eloadas_058

Legjelentősebb kortárs nyelvművészünk, Parti Nagy Lajos nyelvi-stiláris bravúrjai, ferdítései, kifordításai, szóleleményei mára olyannyira beépültek az irodalmi köznyelvbe, hogy aligha lehetne a költőtől bármilyen, a mai irodalommal foglalkozó kézikönyvben eltekinteni. Briliáns humora erős szociális érzékenységgel, magabiztos mesterségbeli tudással párosul, fő műnemében, lírájában éppúgy, mint prózában, drámában, színpadi adaptációkban.

A rontott, az elcsépelt, közhelyes és populáris nyelvi elemekből Parti Nagy életműve új minőséget hoz létre, olyan eredeti konstellációt teremt, amelyet azonnal felismer az olvasó. Kivételes népszerűségének egyik titka éppen ez lehet: a humor, az irónia, a paródia hatáselemeiből kialakított originális szövegalkotás, mely éppígy jellemzi színházi munkásságát is.

A költő ugyanis bravúros drámafordításai okán – talán helyesebb átiratoknak nevezni őket, hiszen a klasszikus darabokat élő, élvezhető, mai nyelvbe “teszi át” – az egyik legfoglalkoztatottabb színpadi szerző, akinek nevéhez számos, viharos sikerű előadás köthető. Parti Nagy Lajos szövegvilága mindenkor elbűvöli és magával ragadja az olvasót. Hogy ez “élőben” is így lesz, arra a szerző személyes varázsán túl Máté Gábor és a Lukács Miklós-Dés András duó (cimbalom-ütőhangszerek) közreműködése a garancia.